Τι είναι η συσκευασία

Συσκευασία είναι η τεχνολογία που μας επιτρέπει να διατηρούμε , να προστατεύουμε και να διαθέτουμε προϊόντα χωρίς αυτά να φθείρονται η να αλλοιώνονται.

Τα βασικότερα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι χαρτί , πλαστικό , αλουμίνιο , σίδηρο , γυαλί , ξύλο , φιλμ νάιλον ή συνδυασμοί των ανωτέρω και άλλα υλικά .

Η συσκευασία όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει σε διάφορες μορφές όπως κουτιά , βάζα , κιβώτια ξύλινα μεταλλικά , σακούλες, δοχεία , σπρέι αεροζόλ , τσουβάλια κλπ.

Ο άνθρωπος ανέκαθεν προστάτευε την τροφή και το νερό του με διάφορους τρόπους ,σε δοχεία από πηλό, με φύλλα , σε καλάθια και σε δέρματα.

Ο ρόλος της συσκευασίας είναι να διατηρήσει το περιεχόμενο της αν για παράδειγμα είναι φαγητό αποτρέπει την είσοδο του αέρα και έτσι την αλλοίωση του περιεχομένου , αν είναι εύθραυστο αντικείμενο αποτρέπει την καταστροφή του από πτώση ή χτυπήματα προστατεύοντας το με ένα ξύλινο κιβώτιο και τυλιγμένο σε διάφορα υλικά το περιεχόμενο κρατάει την αρχική του μορφή.

Η πρώτη συσκευασία έγινε το 1746 στην Αγγλία .Ο Dr. Robert James πούλησε μία"σκόνη για τον πυρετό" σε κουτί , μερικά χρόνια αργότερα ο Yardley από το Λονδίνο πούλησε άρωμα λεβάντας σε γυάλινη μποτίλια , και οι Grosse & Blackwell ξεκίνησαν να πουλούν το ελαιόλαδο και την μουστάρδα σε βάζα .

Αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν κάτι που αργότερα θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου.

Μέθοδοι συσκευασίας βασιζόντουσαν στο αλάτισμα και στο κάπνισμα των φαγητών για να διατηρηθούν μέχρι που το 1795 ο Ναπολέων είπε ότι "ένας στρατός προελαύνει όταν το στομάχι του είναι γεμάτο" και πρόσφερε βραβείο σε όποιον του έβρισκε την καλύτερη συσκευασία για να διατηρούνται τα φαγητά.

Το βραβείο το κέρδισε ο Nicholas Appert o οποίος κατασκεύασε αεροστεγή γυάλινα δοχεία και αργότερα το εξέλιξε σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε κονσέρβα δηλαδή δοχεία από λαμαρίνα επικασσιτερωμένη .

Αυτή ήταν και η αρχή της κονσερβοποίησης την οποία άλλοι την εξέλιξαν αργότερα.
Στην Αγγλία ο John Hall και ο Bryan Donkin έφτιαξαν δοχεία από πλάκες σιδήρου βουτηγμένα σε κασσίτερο για να μην σκουριάζουν και έπειτα τις κόλλησαν δημιουργώντας έτσι την συσκευασία της κονσέρβας.

Αργότερα στο πόλεμο της Κριμαίας την περίοδο 1853 - 1856 (διένεξη μεταξύ των χωρών Ρωσίας και συμμαχίας Αγγλίας , Γαλλίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας) ο Αγγλικός στρατός χρησιμοποίησε την κονσέρβα η οποία όμως ήταν τόσο βαριά που για να την ανοίξουν χρησιμοποιούσαν σφυριά και κοπίδια.
Στην τελευταία της εξέλιξη όλοι ξέρουμε πόσο ελαφριά έχει γίνει η κονσέρβα και οι τρόποι ανοίγματος εύκολοι.

Η συσκευασία σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες ευκολίες για τον άνθρωπο , για φανταστείτε να ψωνίζατε στο σούπερ μάρκετ χωρίς καλάθι σακούλα ή τσάντα ;...Όμως η συσκευασία βοηθάει και το περιβάλλον μέσα από την ανακύκλωση που γίνετε στο χαρτί και στο πλαστικό αν και το χαρτί είναι το πιο οικολογικό υλικό συσκευασίας , στην χώρα μας χρησιμοποιείτε ευρέως το πλαστικό σε όλες του τις μορφές .

Ολα τα υλικά συσκευασίας είναι ανακυκλώσιμα για αυτό το λόγο να γνωρίζετε ότι τα χαρτιά τα αποθηκεύουμε με τα χαρτιά , τα γυαλιά με τα γυαλιά , και τα πλαστικά με τα πλαστικά. Αν τα αναμίξουμε δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Ας φροντίσουμε όλοι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας καθαρό.

Pauline Covell
Μετάφραση κειμένου απόδοση: Ρέτσιος Ιωάννης

Πανάς Κ. Παναγιώτης, Είδη Συσκευασίας
Β. Αλεξάνδρου 57, Περιστέρι | Τηλ. 210-5723996 | Email: info@panas.com.gr
Σχεδίαση & Ανάπτυξη Bug Creations